Klímával fűtés?

Magyarországon még kevésbé gyakori megoldás a klíma berendezéssel való fűtés. Még nincsen benne a köztudatban, hogy a klímával gazdaságosan lehet fűteni IS.

A ma forgalmazott légkondicionáló berendezések szinte kivétel nélkül rendelkeznek fűtési tulajdonsággal.

Sokan tartanak a klímával való fűtéssel, mert úgy gondolják, hogy túl sok áramot fogyaszt és amúgy is biztos többet költségbe kerül a használata, mint a már meglévő konvektoros, gáz vagy vegyes tüzelésű fűtésrendszerük.

 Tőlünk is gyakran kérdezik, hogy lehetséges-e ilyen módszerrel gazdaságosan fűteni. Az esetek túlnyomó részében a válasz az lenne, hogy igen, lehetséges. A megfelelő fűtésre optimalizált klímakészülék kiválasztásával és bizonyos feltételek teljesülése mellett gond nélkül 10-15%-ot is megtakaríthatunk akár egy modern gázkazánhoz képest is.

Hogyan lehetnek ilyen gazdaságosak a fűtésre használt klímák?

Sokan úgy gondolják, hogy mivel ez is elektromos áramot fogyaszt akkor biztosan ez is olyan gazdaságtalan fűtésre mint a hagyományos olajradiátorok ahol az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át hőenergiává ( 1 kW elektromos energia nagyjából 1 kW hőenergiát állít elő).

A klíma berendezések teljesen más elven működnek! Mivel itt az elektromos energiát nem a fűtésre használják fel. A hőszivattyús elvnek megfelelően működő klíma üzemeltetésére használódik fel. Így fordulhat elő, hogy egy fűtésre optimalizált berendezés akár 1 kW energia befektetésével akár 4 – 5 kW hőenergia is előállítható!  

Mi is az a hőszivattyú és miért gazdaságos a használata?

A hőszivattyúk lényege, hogy egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. A klímaberendezés egy levegő-levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti. Az ezen áthaladó levegő hőmérséklete megváltozik és ennek a kellemes hatását érezhetjük a szobában.

A klímában speciális hűtőközeg van, ez egy vegyület, ami átalakul cseppfolyósból légnemű halmazállapotba és fordítva, így alkalmas a hő vezetésére. A hűtőközeg halmazállapot változásának köszönhetően alkalmas a hőenergia elvonására vagy leadására. A klímaberendezésben lévő hűtőközeg halmazállapotváltozásánál (kondenzálódás) a kültéri egységben hőt ad le, addig a beltéri egységnél a hűtőközeg forrásánál pedig hőt von el a környezetéből. Így „kiszivattyúzza” a meleget a lakásból.

Ugyanez a folyamat játszódik le a fűtés során is, azonban ekkor a kompresszor segítségével felhalmozott hőenergia a lakás levegőjét fogja felfűteni.

Mint a fentiekből is látszik a klímával való fűtésnél az elektromos áram csupán a rendszer működését biztosítja, nem pedig közvetlenül a hő előállításáért felelős. Így lehetséges az, hogy egy jó minőségű légkondicionáló készülékkel akár négyszer-ötször hatékonyabban fűthetünk, mint egy villanyradiátorral.

Minden klíma alkalmas a fűtésre?

A mostanában értékesített klímák szinte kivétel nélkül alkalmas fűtésre is. A különbség ezekhez képest a klímaberendezés hatásfokában van. Míg egy nem fűtésre optimalizált légkondicionáló berendezés fűtési teljesítménye 0 – 5 fok kültéri hőmérsékletnél erősen lecsökken, így nem képes megfelelő fűtő teljesítmény leadni (Több villamos áramot fogyaszt a berendezés).

Egy valóban fűtésre optimalizált klíma akár – 15, – 25 fokos külső hőmérséklet mellett is képes megfelelő hatásfokkal fűteni (magas COP érték). Ezt úgy éri el, hogy nagyobb méretű hőcserélő felületekkel nagyobb hatásfokú kompresszorok és ventilátorok (nagyobb kültéri és beltéri egység) van felszerelve.

Látványos javulást érhetünk el már akkor is, ha csak az átmeneti időszakokban használjuk a klímát a hagyományos gázfűtés helyett. Ilyenkor tudjuk ugyanis elérni a legjobb hatásfokot ezekkel a készülékekkel.

Mi az a COP érték és miért fontos?

A COP érték az elektromos fűtésre alkalmas készülékek egyik legfontosabb adata.

Ez az érték egy arányszám, ami azt mutatja meg, hogy az adott készülék mennyire hatékonyan tudja felhasználni az energiát. A COP érték 1kW felvett energiával leadott hőenergia mértékét jelöli. Az elektromos radiátoroknál ez az érték 1 környékén mozog, azaz 1kW elhasznált áramból 1kW hőenergiát tudnak előállítani.

Minél nagyobb a COP érték annál gazdaságosabban fűt a hőszivattyús klíma berendezésünk. Ha megnézzük, a mai energia árakat abból kiderül, hogy ha egy fűtő klímaberendezés COP értéke magasan, mint 2,75 akkor kedvezőbben fűthetünk klímával, mint földgázzal. Abban az esetben, ha kedvezményes áramtarifát veszünk igénybe, akkor 2,1-es COP értéknél is gazdaságosabb klímával fűteni, mint gázzal. Ez jelentős energia megtakarítást jelenthet a klíma javára.

A H tarifa az ország teljes területén elérhető a GEO tarifa pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatónál áll rendelkezésünkre. Ezekkel akár 30%-ot is spórolhatunk a villamosáram árából.

Környezetkímélő fűtés és kedvezményes tarifák

A klímával való fűtés csupán a készülék működtetésére használja fel az elektromos áramot, nem a tényleges fűtésre, így sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Ám nem csak környezetünket óvja, hanem pénztárcánknak is jót tehet. Ezt itthon az áramszolgáltatók álltal biztosított kedvezményes tarifák teszik lehetővé.

A H tarifa az ország teljes területén elérhető a GEO tarifa pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatónál áll rendelkezésünkre. Ezekkel akár 30%-ot is spórolhatunk a villamosáram árából.

Amire érdemes odafigyelni, hogy a GEO tarifát használóknál napi kétszer kettő óra beütemezett szünet van, amíg fűtés nélkül maradunk. Így érdemes körültekintően megtervezni a rendszert.

A klímás fűtés további előnyei

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a klímával való fűtés számos kényelmi funkciót biztosít számunkra.

A legfontosabb talán, hogy egész évben élvezhetjük a kellemes hőmérsékletet otthonunkban. Ugyanaz a rendszer télen fűt, nyáron pedig hűt. Emellett végig pontosan szabályozhatjuk az elérni kívánt hőmérsékletet, nem kell folyamatosan állítgatnunk a gázkazánt. Elég, ha a készüléken beállítjuk az elérni kívánt hőmérsékletet és az megfelelően szabályozza a fűtést.

A szabályozáshoz kapcsolódik egy másik fontos kényelmi funkció, hiszen ezeket a modern gépeket már akár az kanapén ülve, sokszor mobiltelefonról is tudjuk irányítani. Emellett interneten keresztül akár előre is beprogramozhatóak. Beállíthatjuk akár, hogy esténként melegebb legyen vagy hogy amíg a munkában vagyunk ne fűtsön feleslegesen a készülék, így biztos nem felejtjük úgy sosem a fűtést.

Fontos szempont lehet a gyors felfűtési idő is. Ezek a készülékek pár perc alatt kellemes meleget varázsolnak a helyiségben. Így akár elég lehet akkor befűteni a lakást, amikor hazaérünk vagy használhatjuk a már fentebb említett temperáló fűtést is.

Milyen hatással van a klíma a lakás levegőjére?

A modern készülékek fejlett légszűrőkkel rendelkeznek így a lakás levegője is sokat tisztulhat a klímák használatával. Emellett párátlanítóként is funkcionálnak. Ezzel csökkenthetjük a lakásban előforduló penészt is.

A légszűrők minősége is fontos szempont lehet a rendszer kiválasztásánál, hiszen egyes szűrők csupán a port fogják meg, mások pedig a különböző baktériumokat és mikroorganizmusokat is kiszűrik a levegőből.

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogy a klímákban lecsapódó nedvesség nagyon jó táptalaj lehet a különböző penészgombáknak és baktériumoknak. A modernebb szűrők ezért különböző antibakteriális megoldásokat használnak. Ennek ellenére azonban elengedhetetlen, hogy megfelelő gyakorisággal ellenőriztessük mind a készüléket, mind pedig a szűrőket.

Gyors és olcsó kiépítés

A klíma rendszerek kiépítése sokkal egyszerűbb, mint egy gázfűtés telepítése. Ezekhez nem szükséges hónapokat várnunk a különböző tervekre engedélyekre sem. Emellett nagyjából fele költségből jön ki egy klímás fűtés bekötése, mint egy gázfűtés kiépítése.

Milyen gyakran kell karbantartani a klímaberendezésünket?

Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy a klíma rendszert folyamatosan karban kell tartanunk. A hagyományos klímákat évente egyszer elég, ám a fűtésre használt légkondicionálókat mind a hűtési, mind pedig a fűtési szezon előtt meg kell nézetnünk szakemberrel, hogy megtisztítsák a szűrőket. Ez egy plusz költség, amivel számolnunk kell.

Cserébe a klímák meghibásodása sokkal kevésbé gyakori, mint a többi rendszeré. Illetve egy légkondiciónáló javítása, szervizköltsége nagyságrendekkel olcsóbb, mint a hagyományos fűtéseknél lehet.